vrijdag 22 december 2006


Over the Edge (1979)

Een slechtlopend nieuwbouwstadje midden in de woestijn heeft een probleem. Of eigenlijk twee problemen. De halfafgemaakte luxe suburbwoningen willen maar niet verkopen en dat is nou juist het inkomen van de stad. Door het doodsaaie leven in het stadje gaat het totaal mis met de tieners van het stadje. Vandalisme en probleemjeugd jagen potentiƫle investeers weg. De volwassenen van de stad zien het laatste probleem als de oorzaak en pakken het hard aan. Maar de tieners duwen terug.


Dit is geen 'scared straight' film, maar een realistisch beeld van de ontluikende en te hard aangepakte verveelde jeugdcultuur. Het wordt volkomen geloofwaardig gebracht dat de tieners hardhandig en ongeprovoceerd worden aangevallen door de politie. Als ze uiteindelijk ook groots in opstand komen neem je hen dat dan ook totaal niet kwalijk. Helaas loopt het uit de hand, het blijven kinderen en geconfronteerd met bijvoorbeeld een pistool gaat het mis. Hoewel ze inderdaad door verveling grijpen naar drugs en vandalisme ligt de focus van de film veel meer op de cultuur die de tieners totaal ongestoord onder zichzelf hebben gecreƫrd. In zijn weergave hiervan vormt deze film de iets serieuzere voorhoede van films als Dazed & Confused en Fast Times at Ridgemont High. (de screen hierboven is vrijwel identiek aan een scene in D&C) Een belangrijk element van de film is hoe de hoofdrolspeler dit alles totaal apathetisch en gedesillusioneerd doormaakt.

De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en na de productie nauwelijks in de bioscoop verschenen uit angst voor tieners die zich ook zo gaan gedragen. Volledig naast het punt van de film, maar Amerika was in 1979 ook totaal nog niet klaar voor een ongezouten weergave van jeugdcultuur.

Geen opmerkingen: