donderdag 21 december 2006

Parents


Parents (1989)

Michael krijgt van zijn ouders constant 'leftovers' toegestopt. Elke ochtend, avond en middag worden verdachte lapjes vlees gebakken en aan hem gevoerd. Hij vertrouwt zijn eigen ouders niet meer. Aanvankelijk zonder reden, maar het wordt steeds vreemder en hij is helemaal overtuigd als hij zijn ouders 's nachts betrapt op een vleesorgie.

Regisseur Bob Balaban is eigenlijk van huis uit acteur en zijn iele hoofd zal menig lezer bekend voorkomen. Na een tv film en twee afleveringen van series (waarvan een de pilot van Tales from the Darkside, vermakelijke 80's cheese maar een far cry van deze film) bewijst hij zijn talenten als regisseur ruimschoots met deze film.

Probleemloos schetst hij een verhaal dat veel complexer is dan de korte beschrijving hierboven. Aanvankelijk stuurt de film aan op de interpretatie dat jonge Michael zich alles verbeeldt. De angstdroom die hij heeft waarin hij in een poel van bloed verdrinkt die bij de shotwisseling onder controle staat van zijn moeder is een vroege aanwijziging van het tegendeel. Woorden en screenshots kunnen niet uitdrukken hoe disturbing Randy Quaid in de rol van Michael's vader is.
En dan is er nog Sheila, het vriendinnetje van Michael, die zo jong al op een prepuberale queeste naar aandacht is.

Technisch is de Parents ook dik in orde. De camerahoeken en filters die gebruikt worden om het vlees net iets te vleesachtig uit te laten zien zijn briljant evenals de jaren vijftig vorm waar de film en het huis in zijn gehuld. De spannende scenes worden aangesterkt door geniaal gekozen visuele effecten waarvan ik enkele nog nooit eerder had gezien. Zoals hierboven te zien, Michael van achteren gefilmd, met waarschijnlijk een oude opwindcamera, waardoor de framerate en snelheid op een interessante retromanier kan worden beïnvloed.

Destijds is Parents in het indiecircuit gereleased en op de een of andere manier niet blijven plakken zoals andere cultfilms uit die tijd die we allemaal kennen. Jammer, want het is echt een visueel juweeltje die rijp is voor verdere analyse.

Geen opmerkingen: