vrijdag 19 januari 2007

Fantastic Planet


La Planete sauvage [Fantastic Planet] (Laloux, 1973)

De jaren 70 leverden een groot aantal animatiefilms met een maatschappijkritisch thema. Wellicht kan gezegd worden dat animatie toen meer een kunstuiting was dan nu. Laten we wel zijn, de enige animatie die niet op kinderen is gericht wordt, bestaat tegenwoordig alleen in de vorm van korte films, die alleen een aantal ingewijden via festivals bereiken. In de jaren 70 ontstond er een uniek klimaat, waarin counterculture en maatschappijkritiek omarmd werden. De populariteit van het werk van stripkunstenaar Robert Crumb zorgde voor de rijzende ster van Ralph Bakshi. Bakshi verfilmde in 1972 Crumbs Fritz the Cat en kreeg daardoor zelf de kans een aantal interessante films te maken. Hij was weer de mentor van John K, die als geestelijk vader van Ren & Stimpy de vaandel nog altijd eenzaam draagt. De fransman René Laloux kwam in 1973 met de eerste van zijn drie feature length films: Fantastic Planet.

Op een fantastische planeet zijn mensachtige wezens, de Oms de huisdieren van een ras van reuzenaliens, de Traags. Terr, een jonge mens, krijgt per ongeluk toegang tot de kennis van de Traags via een leeraparaat. Met die kennis leidt hij uiteindelijk de Oms in opstand tegen de Traags.

Belangrijke thema's in het verhaal zijn, naast surrealisme, onderdrukking en verbetering van toestand door kennis. Vrij socialistische termen die in de jaren 70 waarschijnlijk enorm aanspraken. Fantastic Planet ontving dan ook de Jury Award op Cannes dat jaar. De animatie is niet bijzonder hoogstaand, het gaat vooral om een variatie op limited animation, eigenlijk ontwikkeld voor de snelle productie voor de tv. Waar de animatie tekort schiet, maken de beelden veel goed. Ze zijn gedetaileerd en buitengewoon indrukwekkend wanneer we de flora en fauna, of een mengeling daarvan, van de planeet zien. Daarin blinkt Fantastic Planet uit, het weet werkelijk een buitenaardse wereld neer te zetten zonder voort te boorduren op bekende vormen die we hier op aarde hebben.

3 opmerkingen:

Ivar zei

Ziet er wel cool uit...
Maar alle screenies die ik nu zie zijn zo... flat!
Het lijkt net een mario-sidescoller.
Zit er verder in de film nog een ander standpunt dan... zo?
:D

/me must see it btw!

gorillatech zei

Nee :P
Daar is het limited animation voor. De techniek is vrijwel geheel door Hanna-Barbera ontwikkeld en in de Flintstones zie je ook alleen maar dit standpunt. Ik kan me voorstellen dat het best handig is van een storyboard en productie-standpunt. Toegevoegde waarde bij deze films is wel dat limited animation wel een goede showcase van gedetaileerde weirde tekeningen is.

Chris zei

Een review die meer mensen zouden moeten lezen; eigenlijk is het belachelijk dat er alleen animatie voor kinderen gemaakt wordt. Een animatiefilm biedt zoveel vrijheid waar talloze regisseurs iets mee zouden moeten kunnen. Maar als je nu zegt dat je animé kijkt, of een tekenfilm, dan krijg je altijd te horen 'maar dat is toch voor kinderen?'.

Fantastic planet is een erg sterke film. Het type film dat je gedachten een beetje oprekt 'hee, zo kan het ook zijn..'. En dat is behoorlijk zeldzaam.