dinsdag 9 januari 2007

Jim Henson's The Cube


The Cube (Henson, 1969)

Net voordat zijn idee voor een kinderprogramma genaamd 'Sesame Street' in productie ging, maakte Jim Henson enkele experimentele shorts. In deze Cube (die de publiek bekendere Cube met een kleine dertig jaar predateert) zit een man in gevangen in een cubus. Hij weet niet hoe hij daar kwam en wordt constant bezocht door mensen die hem aan zijn perceptie van zichzelf of de werkelijkheid doen twijfelen.

The Cube is een 50 minuten lang schitterend voorbeeld van de onderbelichtte voordelen die de downloadontwikkelingen van het afgelopen decennium met zich mee hebben gebracht. De Jim Henson Company ziet geen brood in het commercieël beschikbaar stellen van deze short. De bittorrent community heeft een print van de film gevonden en massaal beschikbaar gesteld. Aanvankelijk ging het om een zwart-wit versie. Later dook zowaar een kleurenversie op. Deze short is een van de weinige filmcuriositeiten van voor 1980 die nog niet door cinefielen is ontdekt en omarmt als de geweldige filmuiting die het is. Reden daarvoor is waarschijnlijk de geringe beschikbaarheid tot nu toe en het totale gebrek aan publiciteit. Een van de redenen van dit blog is om de recentere schatten die nog niet erkend zijn aan de man te brengen. Meestal gaat het dan om films van na 1980, maar The Cube is tussen de vingers van mensen als Steven Spielberg en Martin Scorsese heengeglipt die veel oudere films in ere hebben hersteld.
Jim Henson weet een prachtige melange te scheppen door fragmentarisch mensen de cube in en uit te laten lopen. Zo wordt de hoofdpersoon (alleen bekend als The Man in the Cube) gedwongen zich te conformeren aan de belachelijke logica van de Cube. ("You can't leave through this door, this is my door!") Daarna wordt hij met een serie existentialistische confrontaties gedwongen aan alles te twijfelen. Hij wordt zwaar ontmoedigd door bizarre figuren als 'The Manager' die volgens de congiërge zelf aan een cube heeft weten te ontsnappen. Ook weten objecten lukraak te verschijnen en te verdwijnen. Henson laat hier zijn filosofische kant zien, doordrenkt van een surrealisme dat alleen bij de Muppets heel af en toe weer te voorschijn kwam. Je vraagt je af wat er gebeurd was als Henson de koers van Cube was blijven bevaren.
De Cube misstaat niet naast de grote arthousemeesters en verdient het om al zo dien beoordeeld te worden. 92 votes op imdb spreekt wel van het feit dat dit nog totaal niet het geval is.

5 opmerkingen:

Chris zei

Cube is inderdaad een prachtig meesterwerk dat meer aandacht verdiend. Sterke review overigens; en informatief, ik wist namelijk niet dat de film (nog) niet commercieel is geworden.

Heb je eigenlijk alle shorts van Henson? Mijn stiekeme hoop was dat er nog meer films van dit kaliber rondspoken, ergens, in vergeten hoeken van het web.

gorillatech zei

Dank je Chris!

Ik vrees dat alleen Time Piece in de buurt komt van Cube. Die is visueel filosofischer, waar Cube dat vooral naratief is. Verder heeft hij een aantal niet muppets poppenfilms geregisseerd in de jaren 70 en 80 die weinig bekend zijn. Ik heb er een stel, maar ben dr nog niet aan toegekomen.

Time Piece moeten we op het volgende filmavondje eens kijken! Hij duurt toch maar 9 min. Kan ik meteen een nieuwe blogpost erover maken.

Chris zei

Any time. Blijft interessant om hier te lezen.

Time piece klinkt goed, die moeten we dan zeker eens kijken. Met nog een Bunuel en als het even kan een oude Henson. Hoewel die ene Bunuel lang duurde.

Ik zal proberen van de week nog aan een aantal films toe te komen, maar school's a pain.
Spreek je binnenkort.

Marijn zei

Hé, hoe kom je aan een kleurenversie? Heb een tijdje terug de z/w-versie zitten kijken, en hij kan me echt niet boeien.

Heb trouwens een (schijnbaar) grappige Koreaanse animatiefilm uit 2006 die we eens moeten kijken: Dasepo Naughty Girls. Schijnt behoorlijk goed te zijn, op IMDB lees ik vergelijkingen met Monty Python en 80's National Lampoon. User Comments: Total wonderful insanity. Typisch iets om onder invloed te kijken, dunkt me.

gorillatech zei

Marijn, die heb ik al lang gezien :P
Hij is best goed.

De kleurenversie dook gewoon een tijdje geleden op vreemd genoeg. Volgens mij heeft wiki het nog niet helemaal door. Je bent een cultuurbarbaar trouwens :P