donderdag 15 februari 2007

The Little Match Girl


The Little Match Girl (2006)

Het meisje met de zwavelstokjes is niet zo heel lang geleden toegetreden tot het sprookjesbos in de Efteling. Disney kon niet achterblijven en verfilmt weer een sprookje van Hans Christian Andersen, maar toch is er iets bijzonders aan de hand.


Niet lang geleden zwoor Disney 2D animatie, waar ze al hun geld en macht aan te danken hebben, af. Ze wilden zich richtten op 3D, net zoals Pixar, die zoveel geld daarmee verdiende. Ondertussen is door Chicken Little gebleken dat dat toch niet zo makkelijk ging. Dus wat deed Disney? Ze kochten Pixar gewoon op. Uiteindelijk bleek het toch gunstig voor Pixar, want nu hadden ze mensen in de board of directors van een machtig distributiebedrijf. Ex-Appleman Steve Jobs behartigt hun belangen daar en heeft de meeste aandelen in handen. Voor de koop was hij CEO van Pixar. In de praktijk heeft Pixar dus Disney gekocht. Goedkope vervolgen op Disney klassiekers behoren nu definitief tot het verleden en ondertussen is ook besloten de 2D weer centraal te stellen.
Back to our short presentation: The Match Girl is een tour de force voor Disney waar ze laten zien waar het talent in ouderwetse animatie ligt. Zoals sommige lezers misschien weten heeft het meisje met de zwavelstokjes een uitermate somber einde en dat is in tegenstelling tot eerdere sprookjesadaptaties door Disney dit keer behouden. En dan komt de kracht van animatie pas echt naar voren: opwinding heeft pas echt kracht naast serieus drama en bij Disney films waren er altijd de irritante sidekickdieren om de boel op te vrolijken. Laten we hopen dat we in de toekomst wat minder olijke animatiefilms voorgeschoteld krijgen. The Match Girl heeft echt kracht en daarom is hij ook genomineerd voor een Oscar voor beste korte animatiefilm van 2006.

6 opmerkingen:

Marijke zei

Vergeet bij Disney 3D Vehikels vooral niet The Wild te noemen. Naast dat gedrocht is Chicken Little fantastisch. Al is die sowieso best geinig als je de slechte animatie probeert te negeren.

Maar Little Match Girl is idd geweldig! Gelukkig staat hij op mijn Little Mermaid dvd :D Maar de Eftelingattractie doet er zeker niet aan onder hoor. Dit jaar maar weer een keertje..? ;)

Marijn zei

Gedeeltelijk mee eens, maar vergeet vooral niet dat de doelgroep van Disney vele jaren jonger is dan wij zijn. Hoe zou ik mijn achternichtjes uit moeten leggen dat de olijke sidekickdiertjes niet meer in de Disneyfilms zitten, omdat de grote mensen ze zo irritant vinden? :)

Ik dacht trouwens dat The Wild van Dreamworks was? Vrij veel overeenkomsten met Madagascar, toch?

Marijke zei

Dreamworks heeft het idee gejat van Disney en uitgebracht voor Disney met the Wild kon komen. En jammer voor Disney is dat Madagascar nog leuker was ook. (Al was die ook niet geweldig)

gorillatech zei

En ik vond Madagascar al strontvervelend dus ik hoef ook niet aan The Wild te beginnen.

Een belangrijke ontwikkeling die Pixar teweeg heeft gebracht is dat volwassenen, oudere kinderen en alles daartussen ook graag naar hun films kijken. Uit het werk van Don Bluth in de jaren 80 (hij splitste zich af van disney) is gebleken dat er wel een middenweg mogelijk is tussen drama en comedy. Ook The Iron Giant zit in die categorie. Wat dat betreft mag Disney best zijn grootmeesterschap over 2D animatie herclaimen met een mooie middenwegfilm. Tenminste, grootmeesterschap over 2D animatie in het westen, want Ghibli heeft sinds de jaren 80 dat grootmeesterschap ferm in de hand. Zij hebben overigens ook zeer vriendschappelijke banden met Pixar, John Lasseter en Hayao Miyazaki laten elkaar bijvoorbeeld voor release hun nieuwe films zien.

Marijke zei

En toch zijn ook de oude Disneys (Aladdin, Beauty and the Beast, Lion King, Pocahontas en vooral Hercules en the Emperors new groove and so on) geweldig. ;)

Chris zei

Een prachtig sprookje inderdaad, al had ik tot nu toe niet van de film gehoord. Nu ben ik toch wel erg benieuwd geworden, vooral omdat ik disney altijd fijn vind om naar te kijken.

Ik heb vaak toch weinig met de 'nieuwe' disney films, 3d hoeft van mij helemaal niet. The lion king en andere 2d animatie staat bij mij nog altijd op #1.