woensdag 28 maart 2007

Alexander Senki


Alexander Senki (1997)

De grotesque stijl van Peter Chung is niet de meest toegankelijke. Zijn karakters zijn erg lang en hebben een androgeen uiterlijk. Twee jaar na zijn Aeon Flux leende hij zijn character design aan de Alexander Senki animé. Een bijzonder verhaal, want hoewel het in grote lijnen de daden van de historische figuur Alexander de Grote volgt, pikt het wel enkele animé kenmerken mee die het verhaal verheffen. Zo speelt het verhaal zich af in een vaag futuristische wereld die zich haast paradoxaal verhoudt tot de conventionele manier van oorlog die gevoerd wordt.


Door het gebruik van enkele filosofen ontleent het verhaal zijn diepgang en rode lijn. Zoals sommigen misschien weten, diende Aristoteles aan het hof van Alexander. Hij krijgt van de geest van Plato de opdracht de platohederon te beschermen, een perfect object dat perfecte kennis verleent. Hoewel er wel enige verwijzingen zijn naar complexere filosofische kwesties blijft het voor de leek begrijpelijk. Zo zegt de geest van Plato dat hij kan blijven voortbestaan als idee, waarop Aristoteles zegt: 'Nee, je weet toch dat ik jouw concept van een idee niet accepteer?' De volgelingen van Pythagoras willen voorkomen dat Alexander de platohedron bereikt, omdat hij de duivel-koning is, degene die voortbestemd is om de wereld te vernietigen, een voorspelling waar Alexander zelf ook mee worstelt. De volgelingen van Pythagoras zijn bijzonder geanimeerde shapeshifters. In de dertien afleveringen die de serie telt verricht Alexander de verschillende daden waar hij van beticht wordt, zoals het doorhakken van de Gordiaanse knoop en het stichten van zijn ideale stad Alexandrië, daarbij gesteund door zijn goddelijke krachten.


Er is een prettige balans van actie en introspectie, waardoor de serie fris en boeiend blijft. Vooral tegen het einde van de serie als, logisch ook, het verhaal begint af te wijken van de historische gebeurtenissen, komt de serie met veel interessante ideeen. Met andere woorden, een serie die het meerdere genres met succes mixt en die een rijke wereld biedt voor de kijker die de eigenzinnige stijl durft te accepteren in plaats van te emmeren over het feit dat Alexander de hele serie een string draagt.

2 opmerkingen:

gorillatech zei

Het heeft wat voeten in de aarde gehad (de foute afbeeldingen waren embeded in de html en niet de compose) maar nu doet hij het weer helemaal!

Chris zei

Ah mooi!

Ik ben erg benieuwd naar deze serie! Ik zal hem tzt zeker van je leechen en kijken. Ik ben op het moment ook door mijn complete series heen dus het komt goed uit. Interessante review in ieder geval.